Jaro, léto, saláty
Marie-Paule Pospisil  
SANQUIS č.78/2010, str. 113

Malovaný recept podle Marie-Paule Pospisil
Tak je to tady – islandská sopka lehce podráždila klima, jaro se tu i přesto usadilo a relativně zdárně se transformuje do teplých dnů. Krásné dny si zaslouží pořádné saláty plné chutí. Dieteticky vás pochválí každý lékař – tedy pokud je neutápíte v majonéze. Dobrý salát je jako dobrý koktejl – musí se komponovat z nejrůznějších a často i protikladných chutí – a nesmíme se bát experimentovat! Následující saláty jsou ty, co mám nejraději. Patří do kategorie důstojných doprovodů čerstvých ryb, pečených mas, těstovin či omelet. Potěší i jako svěží předkrm.
 

Čekankový salát

3 čekanky
3 pomeranče
100 g ementálu
trocha nadrcených vlašských ořechů

Nakrájejte čekanky a oloupané pomeranče na kostičky. Vše vložte do mísy, přidejte také na kostičky nakrájený sýr a ořechy. Zálivku si připravte ze 4 polévkových lžic olivového oleje, 2 lžic octa (takový Aceto Balsamico di Modena je přímo skvostný!), 4 lžic čerstvě připraveného pomerančového džusu, soli a pepře. Pořádně zamíchejte, před servírováním můžete nechat lehce vychladit.

Vlažný salát z červené řepy a čerstvého špenátu

200 g jemné nasekané šalotky
4 středně velké červené řepy (žádnou konzervu, raději je kupte na trhu)
4 stroužky česneku
100 g nadrcených vlašských ořechů
400 g čerstvého špenátu

V troubě (190 °C) rozpečte šalotky na troše oleje, pak přidejte nakrájený česnek. Připravenou uvařenou červenou řepu zchlaďte a oloupejte, pak pěkně na kolečka nakrájejte a přidejte do nádoby s šalotkami a česnekem. Posypte ořechy a nechte v troubě asi 10 minut. Umyté listy špenátu dejte do mísy. Namíchejte 3 lžíce oleje, 1 lžíci octa, sůl a pepř (nejlépe pepř růžový a nahrubo drcený). Zalijte listy špenátu a promíchejte. Nakonec na špenát elegantně položte vlažná kolečka řepy s šalotkami a česnekem. Dobrou chuť!

  


Foto:  archiv M.-P. Pospisil, repro © M.-P. Pospisil


obsah čísla 78 ročník 2010





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA