reklama




naši partneři
 
reklama


Skvělé jídlo jako cíl cesty
Jana Vlková  
SANQUIS č.72/2009, str. 142


Kulinářské zážitky z různých koutů světa jsou stejně zajímavé jako tamější památky, a to i když se jedná o zdánlivě prosté pochutiny bez složitých úprav.

Dalmatská Neretva nabízí návštěvníkům Chorvatska speciální gastronomická překvapení. Říční delta, která se rozlévá nedaleko známého poloostrova Pelješac, je domovem mnoha druhů vzácných vodních ptáků, ale také ryb a žab. Obvyklý oběd ‚à la Neretva‘ vypadá následovně: předkrm se konzumuje na tradičních pramicích, které brázdí klidné meandry řeky. Podává se čerstvý sýr a místní pršut. Během plavby jsou mezi rákosím vidět nastražené vrše, které čekají na úhoře. Žáby se loví v noci při světle baterky. Obojí se pak upravuje na nejrůznější způsoby. Nejoblíbenější jsou žabí stehýnka a úhoři na francouzský způsob, což znamená fritované v těstíčku. Restaurace Duda a Mate ve vesničce Vid je zaručenou adresou.
www.djudjaimate.hr


Pitztal: someliérský zázrak v horách¨
Na ledovci Pitztal sice již začala lyžařská sezona, ale v hotelu Tieflehner Hof na konci údolí teprve nedávno skončil výrobní proces vína. Jeho majitel se rozhodl založit nejvýše položenou vinici v Evropě. Nutno říci, že rostliny se s chladným počasím zatím potýkají statečně. Současně se tady vyrábí i lahodné víno z hroznů, které se přivážejí z jiných koutů – ty se tu nechávají ‚dojít‘. Výsledkem je výtečný mok, pitztalská varianta slámového vína. Proč je tak dobrý? Zejména proto, že je vyráběn s náruživou a láskyplnou péčí.
www.tieflehnerhof.at

Jižní Tyrolsko: království chleba

Když cestovatel překročí Brennerský průsmyk, ocitne se v Jižním Tyrolsku. Trochu Rakousko, trochu Itálie – na jídelních lístcích se tu spolu druží knedlíky a těstoviny. Ale v Jižním Tyrolsku mají především mnoho druhů nedostižně lahodného chleba. Jeho typickou variantou jsou dotvrda vypečené placky. Starobylý způsob zpracování pochází z dob, kdy ve vesnici byla jedna pec, v níž všichni pekli jednou za měsíc. Křupavá kola silně voní po anýzu. Základnou pro gastronomické výlety může být malebný hotel Oberraindlhof v lesích poblíž lyžařského střediska Val Senales.
www.oberraindlhof.com


Skotsko: jehněčí stokrát jinak Haggis nesmí chybět na žádné skotské oslavě. Je to v podstatě jehněčí sekaná nacpaná do vypraného ovčího žaludku. Původně byl haggis určen jako jídlo na cestu – energeticky bohaté a díky svému ‚obalu‘ i velmi trvanlivé. Dnes má ve skotské kuchyni podobné místo jako krocan při americkém Dni díkůvzdání. Servíruje se i při příležitosti svátku Ondřeje, národního patrona, který spadá na konec listopadu. Při výletech za haggisem se dá ubytovat třeba v opravdovém skotském zámečku Cameron House se zahradou plnou stoletých dubů.
www.devere-hotels.com/ our-hotels/cameron-house

Hesensko: jablečné víno
Hlavním městem jablečného vína je Frankfurt nad Mohanem. Nápoj se nápadně podobá britskému a bretaňskému cidru. Jedná se vlastně o zkvašený mošt. V německém podání provází jeho konzumaci téměř rituální prezentace. Servíruje se ve velkých džbánech z hrubé kameniny s modrým dekorem a nalévá se do tlustostěnných skleniček. Jablečné víno je výborná německá varianta pro všechny, kterým nechutná pivo. Lehký osvěžující nápoj se dobře hodí ke všem perlám německé kuchyně – třeba k pečenému koleni.
www.frankfurt.de

Budapešť: secesní kavárny
Hlavní město Maďarska ukrývá množství překrásných kaváren z doby, kdy posedávání nad šálky s černým nápojem bylo vrcholně ‚in‘. Káva, která se hotelích nebo cukrárnách podává, drží sto let starý styl, jenž se v ničem nepodobá moderním papírovým kelímkům s sebou. Na některých židličkách jako by setrvávaly stíny umělců, kteří se tu scházeli v dobách, kdy ještě nebyla ani televize. Za zvláštní pozornost stojí Hotel Royal, kde si mimo jiné můžete prohlédnout obrázky významných hostů. Na budapešťském hradě zase funguje cukrárna Ruszwurm, která byla založena v roce 1827.
www.ruszwurm.hu

Foto: VisitBritain, Ivica Puljan, Hotel Tieflehnerhof, HA Hessen Agentur GmbH, Suedtirol Marketing, ONTT, Hotel Royal, Ruszwurm Cukrászda Ország

Celý článek ve formátu pdf naleznete zde.


obsah čísla 72 ročník 2009





reklama




reklama
poslat e-mailem








ORBIS PICTUS



PORADNA







 
webdesign: Filip Pešek