Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100512 Library:30308 in /www/doc/www.sanquis.cz/www/config.php on line 8
SANQUIS - 2010/79 Celiakie


reklama




naši partneři
 
reklama


Celiakie
Irena Jirků   Kristýna Čillíková  
SANQUIS č.79/2010, str. 78


Medicínský název nemoci: celiakie, celiakální sprue (vyslov sprú), glutenová enteropatie
Lidový název: celiakie
Celiakie je celoživotní, tzv. autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). U nemocných dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje a zmenšuje se jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Problém je, že správně diagnostikován bývá jen jeden případ z deseti.
 

Věk nemocného: Porucha se může projevit kdykoli v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy.
 
Příznaky: U dětí se celiakie nejčastěji objevuje poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek – krupicová kaše, piškoty a polévky zahuštěné moukou. Děti trpí průjmy, mají objemné a nápadně zapáchající stolice, bolesti v břiše, které se postupně zvětšují, ztrácejí chuť k jídlu, jsou často plačtivé a mrzuté, ubývají na váze a málo rostou, může se také projevit anemie z nedostatku železa. U starších dětí a u dospělých často propuká onemocnění po zátěži (nemoc, těhotenství). Kromě typických příznaků se může objevit zvracení, zácpa, snížená chuť k jídlu, anemie, osteoporóza (řídnutí kostí), zvýšená kazivost zubů, bolesti kloubů, deprese nebo únava. Zvláštní formou je dermatitis herpetiformis Duhring projevující se drobnými ložisky nad lokty, koleny a hýžděmi.
Příčiny: vrozená nesnášenlivost lepku (glutenu), rostlinné bílkoviny uložené na povrchu obilných zrn
Diagnóza:
- protilátky z krve: stanovení protilátek ke tkáňové transglutamináze – tTGA, endomysiu – EmA a gliadinu – AGA
- biopsie: v případě pozitivního výsledku testů se přistupuje k enterobiopsii, při níž je nemocnému odebrán malý vzorek sliznice tenkého střeva. Výše zmíněná vyšetření provádí gastroenterolog, často na doporučení praktického lékaře. K předběžnému stanovení protilátek se začínají uplatňovat rychlé testy na celiakii Biocard.
- potvrzením diagnózy je pozitivní reakce na dietu: zmírnění či úplné vymizení obtíží, negativní krevní testy po určité době a při naprosto důsledném dodržování diety zhojení střevní sliznice
- genetické vyšetření
Léčení: Samotná příčina celiakie (tzn. nesnášenlivost lepku) je trvalá a není v současné době vyléčitelná: jedinou terapií je celoživotní vyloučení lepku z potravy a konzumace tzv. přirozeně bezlepkových potravin nebo potravin označených „bezlepkové“, „bez lepku“ (symbol přeškrtnutého klasu). Není-li léčba úspěšná, je nutno přezkoumat, je-li dodržování diety absolutně důsledné. Na bezlepkovou dietu tělo příznivě reaguje velmi rychle. Lidé s těžkou akutní formou celiakie (tzv. floridní) musí zpočátku vynechat mléko, tučná jídla, těžké a dráždivé potraviny. To je nutné během doby, než se vzpamatuje sliznice tenkého střeva. Po jejím zahojení může pacient jíst všechny potraviny, které neobsahují lepek.
Bezlepková dieta: Obsahem lepku v potravinách se zabývá legislativa, jejíž dodržování kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, amaranth, které se dají používat jako náhrada za potraviny obsahující lepek, tedy pšenici, žito, ječmen a oves. Pozor: lepek obsahují v malém množství například uzeniny a pivo.
Na koho se obrátit: na pediatra nebo praktického (obvodního) lékaře
 
Další zdroje informací:
www.celiak.cz – praktické rady k dietě a nakupování, seznam obchodů a restaurací www.bezlepkovadieta.cz – Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu www.celiac.cz – Sdružení celiaků České republiky
www.klubceliakie.cz – Klub celiakie Brno
www.celiakie-jih.cz – Sdružení jihočeských celiaků
 
 
 
Foto: Patrick Hajzler/sxc.hu


obsah čísla 79 ročník 2010





reklama




reklama
poslat e-mailem








ORBIS PICTUS



PORADNA







 
webdesign: Filip Pešek