reklama




naši partneři
 
reklama


Kopřivová terina
Marie-Paule Pospisil  
SANQUIS č.81/2010, str. 109


Září... Domácnosti lákavě voní marmeládami, ovocem a lesními plody. V kuchyních se vrší zavařovací sklenice, celý dům je zahalen do vábného skořicového oparu s jablečným nádechem, první podzimní chladné večery doprovázejí teriny z ploten hospodyněk… (Terina – terinne – pochází z Francie a připomíná paštiku – připravuje se ze směsi masa, jater či ryb, z koření a dalších přísad, pozn. red.)
Nedaří-li se vám nasbírat hlemýždě či hřiby, nezoufejte a vrhněte se na sbírání kopřiv. Hodně kopřiv. A z nich můžete vykouzlit následující terinu.
 

 
Pro 6 strávníků
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 300 g mletých vepřových jater
  • 400 g kopřiv (jestli se bojíte, že se popálíte, lze kopřivy nahradit listy špenátu)
  • 2 cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • máslo
  • půl skleničky koňaku
  • sůl, pepř

 
Nasekejte najemno cibuli a česnek, důkladně omyjte kopřivy. Promíchejte ingredience v salátové míse, přidejte vejce, mouku, koňak, sůl a pepř. Pak hmotu promixujte a dejte do hranaté formy na koláč, řádně vytřené máslem a vysypané moukou. Vložte formu do předem vyhřáté trouby a nechte péct 45 minut.
Po vychladnutí terinu vyklopte. Nakrájejte na plátky a servírujte s křupavým římským salátem, k němuž můžete ještě navíc přidat malé kuličky žlutého melounu.
 


Foto: archiv redakce a Marie-Paule Pospisil, repro: © Marie-Paule Pospisil



obsah čísla 81 ročník 2010





reklama




reklama
poslat e-mailem








ORBIS PICTUS



PORADNA







 
webdesign: Filip Pešek