Při chřipce vsaďte na houby, česnek a bezinkovou šťávu
MUDr. Jiří Náhlovský   Karolina Jezdinská  

Zdroj: server ulekare.cz

Chřipka je poměrně závažné onemocnění. Každoročně jím onemocní statisíce obyvatel České republiky. Jak jí čelit? Pomozte si vhodným jídelníčkem. 
Pokud se necítíte ve své kůži a zdá se vám, že na vás „něco leze“, nečekejte a pusťte se do boje ihned. Ať už jde o chřipku, nebo jen nachlazení, rychlá reakce je pro zdárné a rychlé zdolání nemoci hlavní. Inkubační doba viru je 24–72 hodin. Poté se nemoc rozvíjí naplno. Pokud zasáhnete ještě před jeho namnožením, máte z půlky vyhráno.
 
Co jíst, abyste byli brzy fit
Houby – léčivé účinky hub bývají často přehlíženy, ale japonští a čínští léčitelé porozuměli jejich síle již před stoletími. Houby šiitake či reiši obsahují látky, které pomáhají zničit infekci a  stimulují imunitní systém. Nejlepší je se jimi zásobit ještě před začátkem chřipkové sezóny a užívat je preventivně. Můžete vyzkoušet i  tradiční asijskou kuchyni, která je těchto malých zázraků plná.
 
Černý bez – bezinková šťáva má několik výhod – je to přirozený antioxidant, působí proti zánětům a navíc skvěle chutná, takže s ní nemají problém ani děti. Jedna až dvě čajové lžičky bezinkového sirupu čtyřikrát denně po dobu dvou až čtyř dnů dokážou zkrátit a zmírnit příznaky onemocnění.
Česnek – se svou přírodní antibiotickou složkou působí pozitivně nejen při chřipce, ale i při bakteriálních infekcích dýchacích cest. Nejúčinnější je v syrové podobě, bez tepelných úprav. Ze stroužku česneku smíchaného s olivovým olejem a citrónovou šťávou vyrobíte například jednoduchý a vitamíny nabitý dresink do salátu. Při onemocnění je doporučováno sníst alespoň 3 stroužky česneku denně.
Zázvor – výborný pomocník při horečkách a zimnicích. Pro úlevu od chřipkových projevů vyvařte kousek zázvoru v polévce nebo vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zázvorový čaj: Oloupejte kůru z  kousku čerstvého zázvoru, nakrájejte ho na plátky a vložte do nádoby s  vodou. Na dva šálky silného čaje vám vystačí asi 5 cm kořene. Povařte zázvor po dobu 20 minut, poté přidejte lžičku medu a šťávu vymačkanou z  poloviny čerstvého citrónu. Takto připravený nápoj vypijte, dokud je horký.
Losos – podle nejnovějších studií je pro obranu proti chřipce a infekcím dýchacích cest důležitá i hladina vitamínu D. Ten se přirozeně tvoří v kůži působením slunečního záření, ale v období nedostatku slunečných dnů je nutné jeho příjem doplnit z vnějších zdrojů. Nejvhodnější jsou čerstvé mořské ryby. Například v jedné porci lososa je obsažena až polovina doporučovaného denního množství tohoto vitamínu.

Ve formě po celý rok
Vždy pamatujte na dvě zásady, které udrží vaši obranyschopnost silnou po celý rok:
Strava bohatá na vitamín C – přirozený vitamín je lépe vstřebatelný a účinnější než v tabletách.
Dostatek spánku a relaxace – dlouhodobý stres a nevyspání jsou pro vaši imunitu největšími nepřáteli.
Možnosti nákazy se dá vyhnout jen těžko, ale když už se s virem setkáte, nenechte ho nad vámi zvítězit.






poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA